A LUK a Fekete Kutya közreműködésével bemutatja:
View this email in your browserA LUK galéria ezúttal az avantgárd brit filmes, John Smith egyik legmeghatározóbb munkáját mutatja be. A rágózó lány (The Girl Chewing Gum) a Magyarországon kevéssé ismert alkotó korai, 1976-ban készült, eredetileg 16mm-es filmre forgatott, 12 perces filmje. Szürke hétköznap egy forgalmas londoni utcán. A szinte kizárólag egy kameraállásból felvett jelenetsor a rendező hangalámondása hatására a szemünk láttára válik teljesen illuzórikussá.2016. június 8. - július 20.
Helyszín: a LUK és a Fekete Kutya által létrehozott és működő


Dob utca 31. (Fekete Kutya kirakat) - Budapest
Nyitva: 24/7


Megnyitó | június 7. (kedd) 19h

John Smith több mint harminc éve készíti filmjeit és videomunkáit, melyeket a nem lineáris történetvezetésen kívül sajátos formanyelv és humor jellemez. Munkásságára, amiben kiemelt hangsúllyal jelenik meg a cselekmény és a kimondott szó közti összefüggés, kezdettől fogva hatott a konceptuális művészet és a stukturalista film. Munkáiban elmosódik a határ dokumentum és fikció, leképezés és absztrakció között. Hétköznapi helyzetekből kiinduló, aprólékosan kidolgozott filmjeiben Smith úgy szabja át a valóságot, hogy közben játékosan egyszerre fedezi fel és leplezi le a filmes nyelvet.
John Smith 1952-ben született a kelet-londoni Walthamstow-ban és a Royal College of Art-on tanult. 1972 óta több mint ötven filmet, videót és installációt készített, ezeket világszerte számos galériában és független filmes helyszínen mutatták be. Több nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat, 2011-ben megkapta a Paul Hamlyn Alapítvány művészeknek járó díját, 2013-ban pedig a Film London Jarman Díját. Az utóbbi időben többek között az alábbi helyeken volt önálló kiállítása: Kate MacGarry, London (2016); Museum of Contemporary Art, Lipcse (2015); Tanya Leighton Gallery, Berlin (2015) és a Centre d'Art Contemporain de Noisy-le-Sec, Párizs (2014). Munkái számos gyűjteményben, egyebek mellett a Tate Gallery, az Arts Council England, a Kunstmuseum Magdeburg, a Ferens Art Gallery és a Wolverhampton Art Gallery gyűjteményeiben szerepelnek.


Kapcsolat:
Deli Anna | +36 30 4893569 | look.budapest@gmail.com
LOOK Galleries | Bajcsy-Zsilinszky köz 2., 1065 Budapest | www.look.org.hu | facebook

A képek szerzői joga a művész tulajdona | all images © John Smith Films 2016