A LUK bemutatja:
View this email in your browser

A «LUK» galéria a világhírű izraeli videóművész, Guy Ben-Ner két videóját mutatja be szeptemberben. A «Bárcsak az éhséget is elűzhetném üres hasam dörzsölésével, akárha maszturbálnék» és a «Neked adnám, ha lehetne, de én is kölcsönbe kaptam» című videók először láthatóak Magyarországon.

Az alacsony költségvetésű, fanyar és ötletes, burleszkszerű videóiról ismert, jelenleg Tel-Avivban élő Guy Ben-Ner rendszerint a közvetlen környezetében élő szereplőkkel forgat és már létező helyszinek minimális átalakításával teremt új narratívát. Munkáiban gyakran elmosódnak a határok plagizálás, kisajátítás (appropriation), átértelmezés, újrafelhasználás és aktualizálás között.

Az alkalomra Budapestre látogató Guy Ben-Nerrel a Tilos Rádió szeptember 10-i «Alkotás útja» című műsorában lesz beszélgetés.

Részletes életrajz az oldal alján, illetve a LUK honlapján található.


2015. szeptember 11. - október 25.

LUK
Bajcsy-Zsilinszky köz 2. - Budapest
+36304893569
Nyitva minden nap: 10h - 22h
 
Megnyitó | szeptember 11. (péntek) 19h

A «Bárcsak az éhséget is elűzhetném...» című video eredetileg a Massachusetts-i Kortárs Művészeti Múzeum felkérésére készült 2009-ben. A «road-movie» két szereplője – a művész és a múzeum igazgatója, Joe Thompson – felidézi Don Quijote és Sancho Panza, Saint-Exupéry és a kis herceg, Micimackó és Malacka és a világirodalom más híres vándorpárosait. Az út alatt olyan témákat érintenek, mint az otthontalanság, a talajvesztettség, és a változással és veszteséggel járó, néha az őrületig fokozódó zavarodottság.

«If only it was as easy to banish hunger by rubbing the belly as it is to masturbate» – egycsatornás video, 15’38’’ © Guy Ben-Ner, 2009


2015. szeptember 12-25.

Helyszín: a LUK & a Fekete Kutya által létrehozott


Dob utca 31. (Fekete Kutya kirakat) - Budapest
Nyitva: 24/7


Megnyitó | szeptember 12. (szombat) 17h

Az eredetileg a 2007-es münsteri Skulptur Projektére készült videóban a művész és gyerekei, kihasználva a múzeumi teremőr lankadó figyelmét, híres műtárgyakból működőképes kerékpárt raknak össze, amivel aztán útnak indulnak Münster városában. A történet során Picasso, Duchamp és Tinguely readymadejei és kinetikus szobrai visszanyerik eredeti funkciójukat.

«I'd give it to you if I could but I borrowed it» – egycsatornás video, 11’48’’ © Guy Ben-Ner, 2007


Guy Ben-Ner (Ramat Gan, 1969) a Hamidrasha Művészeti Iskolában és a Beit Berl Főiskolán tanult. Művészeti diplomát a new yorki Columbia Egyetemen szerzett (MFA). 2005-ben Ben-Ner képviselte hazáját a Velencei Biennálén. Világszerte számos intézményben és kiállításon voltak láthatók munkái, egyebek mellett a Kortárs Művészeti Központ (CAC), Cincinnati; a P.S. 1 Modern Művészeti Múzeum (MoMA PS1), New York; a Kortárs Művészeti Központ (CCA), Tel Aviv; a Kortárs Képzőművészeti Múzeum (MACM), Montreal kiállításain, 2009-ben pedig a Massachusetts-i Kortárs Művészeti Múzeum által rendezett retrospektív kiállításon szerepelt. Munkái láthatók voltak a Skulptur Projekte Münster, a Shanghaji és a Liverpooli Biennálék és a Performa Biennial keretében. Tavaly nyáron részt vett a 10. Manifesztán Szentpéterváron. Magyarországon először a LUK galéria mutatja be két videóját.